هر سیاستمدار با نفوذ و قدرتمندی که در جهان میشناسید، از همان روز اول یک سیاستمدار مشهور نبودهاست! آنچه باعث شده اینروزها برخی از افراد به شهرت و محبوبیت بیشتری در حوزه سیاست برسند، تلاش آنها برای تبدیل شدن به یک سخنران سیاسی حرفهای بودهاست. در این مقاله به اصول اساسی سخنرانیهای سیاسی و انتخاباتی اشاره میشود. با تمرین و پشتکار فروان، میتوان ویژگیهای یک سخنران سیاسی خوب را به عادتهای روزمره خود تبدیل کرده و از آنها در ارائه سخنرانیها نیز استفاده کنید.
هر سیاستمدار با نفوذ و قدرتمندی که در جهان میشناسید، از همان روز اول یک سیاستمدار مشهور نبودهاست!
آنچه باعث شده اینروزها برخی از افراد به شهرت و محبوبیت بیشتری در حوزه سیاست برسند، تلاش آنها برای تبدیل شدن به یک سخنران سیاسی حرفهای بودهاست.
در این مقاله به اصول اساسی سخنرانیهای سیاسی و انتخاباتی اشاره میشود. با تمرین و پشتکار فروان، میتوان ویژگیهای یک سخنران سیاسی خوب را به عادتهای روزمره خود تبدیل کرده و از آنها در ارائه سخنرانیها نیز استفاده کنید.
سیاستمدارها و نامزدهای انتخاباتی با ابزار سخنرانی میتوانند خودشان را به دیگران معرفی کنند و به کمک یک سخنرانی سیاسی حرفهای افراد بیشتری را به جمع حامیان خود اضافه نمایند.
گذشته از اینها؛ افرادی که در حوزههای سیاسی و حتی اجتماعی فعالیت دارند، امکان دارد در مناظرهها و مصاحبهها شرکت کنند یا در گفتوگوهای رسانهای حضور پیدا کنند. به همین دلیل، تسلط بر مهارت سخنرانی و فن بیان میتواند تاثیر زیادی در موفقیت این افراد بگذارد.
بسیاری از شخصیتهای با نفوذ و سیاستمدارهای محبوب دنیا، سخنرانان قهاری بودهاند که توانستهاند با صحبتهای تاثیرگذار و ترغیب کننده، عده زیادی از افراد یک جامعه را با خود همسو و همراه کنند.
مهمترین و اولین عاملی که باعث میشود دیگران درباره یک فرد به قضاوت بپردازند، مجموعه مهارتهای کلامی و غیرکلامی آن شخص است.
بنابراین به عنوان فردی که میخواهید در حوزههای سیاسی و اجتماعی بدرخشید، علاوه بر آنکه باید تکنیکهای سخنرانی و فن بیان را بیاموزید، بهتر است روی زبان بدن و پیامهای غیرکلامی خود نیز سرمایهگذاری کنید.
سخنرانی سیاسی، سخنرانی است که از سوی یک سیاستمدار یا کاندید و به منظور تاثیرگذاری و جلب توجه بخش زیادی از مردم صورت میپذیرد. تکتک کلمات، عبارات و مطالبی که یک سخنران سیاسی در سخنرانی خود بر زبان میآورد، توسط مردم و رسانهها ثبت و ضبط میشود.
حتی امکان دارد در برخی از موارد، متن سخنرانی این افراد مورد تحلیل و بررسی نیز قرار بگیرد. بنابراین متن و پیکربندی یک سخنرانی سیاسی بسیار حساس و با اهمیت است.
سخنران سیاسی در سخنرانی خود باید دقت کند که صحبتهای خود را چگونه مطرح کند که بتواند از آنها در جهت رسیدن به اهداف سیاسی خود استفاده نماید.
صحبتهای سخنرانی که در نهایت منجر به رسیدن به اهداف شخصی یا اعمال ضرر و خسارت به مردم یا حتی رقبا بشود، محکوم به شکست خواهد بود.
شاید تجربه کرده باشید که صحبتهای برخی از سخنرانان سیاسی از لحاظ مفهوم و درونمایه مشابه هم است و در واقع همه کلمات همان کلماتی هستند که بارها شنیدهاید!
اما آنچه یک سخنرانی سیاسی را به سمت موفقیت سوق میدهد، تفاوتهای کوچک اما مهمی است که منجر به متقاعدسازی مخاطب و تاثیرگذاری بیشتر شدهاست. یعنی به کارگیری مهارتهای سخنرانی و فن بیان در سخنرانی سیاسی!
سیاستمدار به فردی اطلاق میشود که در حوزه سیاست و بهطور خاصتر در امور حزبی یا حتی اجتماعی فعالیت میکند. سیاسمتدارها شامل طیف گستردهای از تصمیمگیرندگان حوزههای مختلف یک جامعه هستند.
از مدیران ارشد شهری و دولتی گرفته تا قانونگذاران کشوری و حتی فرماندهان نظامی به عنوان سیاسمتدار شناخته میشوند. تمام افرادی که به نوعی در حوزههای تصمیمگیریهای عمومی به عنوان برترین سیاستمداران جهان شناخته شدهاند، سخنرانان حرفهای و یا حداقل قابل قبولی هستند.
آنها همچنین با هشیاری از امکانات و ابزارهایی که در اختیار دارند مانند تریبونها، رسانهها و ابزارهای رسانهای در جهت منافع سیاسی خود استفاده میکنند.
کاندیداهای مجلس، نامزدهای شوراها، رییس جمهورها و نمایندههای احزاب در بیشتر کشورهای جهان با پی بردن به اهمیت سخنرانی سیاسی حرفهای، از مشاوران و نویسندگان در زمینه سخنرانی کمک میگیرند.
مشاوران سخنرانی مانند یک مربی سخنرانی، در تمام مراحل پیکربندی و اجرای سخنرانی به سخنرانان سیاسی کمک خواهند کرد.
آنها سخنرانان سیاسی را در اموری مانند تکنیکهای حضور در مناظرهها، نحوه انجام مصاحبهها، فن بیان در گفتوگوهای رسانهای و حتی ارتباط با مجریها و رقبا، راهنمایی میکنند.
با وجود آنکه سخنرانی سیاسی به لحاظ پیکربندی و اصول پایه سخنرانی، تفاوت چندانی با سایر سخنرانیها ندارد. اما از نظر هدف، محتوا، نحوه اجرا و ویژگیهای مخاطبان، با بقیه سخنرانیها متفاوت است.
یک سخنران سیاسی امکان دارد مجبور باشد یک متن سخنرانی مشابه و یکسان را برای افراد مختلف در شهرهای مختلف بصورت سخنرانی ارائه نماید.
اما باید تلاش کند با انتخاب متمایز عبارتها و فن بیانی متفاوت، صحبتهای خود را متفاوتتر بیان نماید تا مانند روباتی که عبارتها را حفظ کردهاست به نظر نرسد!
سخنران سیاسی باید در صحبتهای خود به کمک انواع تکنیکهای فن بیان و استفاده از کلمات و عبارات مختلف، برداشتهای جدیدی از گفتههای خود ارائه دهد.
مهمترین ویژگی یک سخنرانی سیاسی اصل متقاعدسازی مخاطب است، سیاستمداری موفق خواهد بود که بتواند بیشترین تاثیر را روی مخاطب بگذارید و با تکنیکهای هیپنوتیزم کلامی، مخاطب بیتفاوت را به یک طرفدار دوآتیشه تبدیل کند!
زمانی مخاطب متقاعد میشود که سخنران حداکثر میزان تاثیرگذاری در سخنرانی را داشته باشد.
یک سخنران سیاسی باید تا حدی یک سخنران انگیزشی نیز باشد. در برخی از سخنرانیهای سیاسی، سخنرانان با استفاده از تکنیک های فن بیان و صحبت کردن با شوق و اشتیاق بیشتر، باعث ایجاد انگیزه و انرژی در مخاطب میشوند.
اما این مفهوم را نباید با صحبتهای بیپایه و شعارهای نادرست تبلیغاتی اشتباه گرفت. تمام سخنرانان انگیزشی برتر جهان، بیش از هر چیزی، خودشان به حرفهای خودشان ایمان دارند.
اما فصل مشترک سخنرانی سیاسی با تمام سخنرانیهای دیگر این است که برای تسلط بر آن، تکرار و تمرین مداوم و پیگیریهای مستمر ضروری است.
هر چه تمرین بیشتری داشته باشید صحبتهای شما طبیعیتر به نظر میرسد، بطوریکه حتی شاید برخی تصور کنند، شما بصورت بداهه سخنرانی میکنید.
سخنرانی سیاسی نیز مانند سایر سخنرانیها، دارای یک یا چند هدف و مقصد است. هدف اصلی یک سخنرانی سیاسی میتواند این باشد که به افراد آگاهی و اطلاعاتی داده شود، تا به کمک آن بتوانند تصمیم درستی بگیرند.
وظیفه سخنران سیاسی این است که با استفاده از مهارت های کلامی و غیرکلامی و روشهای متقاعد سازی حرکتی در مخاطب ایجاد کند تا مخاطب مسیر فکری خود را پیدا کند.
بنابران میتوان گفت؛ هدف از سخنرانی سیاسی ایجاد حرکت اولیه است که به مخاطب نیروی ادامه دادن در مسیر رسیدن به خواستههای مشترک را بدهد. بطور کلی تمام سخنرانیها دارای اهداف مشترک زیر هستند:
Ο برقرای ارتباط با مخاطبان و ایجاد حس تعامل در آنها
Ο آگاهی بخشی و اطلاعات دادن به مخاطب درباره موضوعی خاص که درباره آن اطلاعاتی ندارند
Ο تاثیرگذاری و متقاعد کردن مخاطب برای انجام کاری یا پذیرفتن باوری که سخنران درباره آن قبلا تحقیق و کردهاست یا برحسب تجربه میداند که درست است
Ο ایجاد حس رضایتمندی و خوشحالی در مخاطب
مقاله هدف از سخنرانی چیست را هم بخوانید.
سخنرانی سیاسی موفق با چهارچوب و ساختار متناسب و از پیش تعیینشده، میتواند باعث انتقال بهتر و سریعتر پیام اصلی سخنران شود. تعیین ساختار متناسب، از آشفتگی و بههم ریختگی ذهن مخاطب جلوگیری میکند.
بیان بدون چهارچوب و پراکنده مطالب و نبود ساختار و پیکربندی در سخنرانی سیاسی باعث عدم انتقال پیام اصلی سخنران میشود.
افراد تاثیرگذار و موفقی همچون نلسون ماندلا که میتوانستند در قالب سخنرانیهای خود روحیه مبارزهگری و حقطلبی مخاطبان را تحریک کنند، از همین اصول برای تاثیرگذاری بیشتر استفاده نمودهاند.
برای تاثیرگذاری بیشتر، محتوای سخنرانی سیاسی را به گونهای پیکربندی کنید که در هر لحظه از سخنرانی، هر دو نیمکره مغز مخاطب فعال شود. نیمکره چپ با بیان حقایق، اطلاعات و آمارها فعال میشود و نیمکره راست با مواردی مثل تصاویر، مثالها، بررسیهای موردی، نقل قولها، داستانها و فیلمها.
بهترین روش برای پیکربندی محتوی سخنرانی روش ABCC، است که به «مادرِ پیکربندیهای سخنرانی» مشهور است.
مطابق این روش، هر سخنرانی دارای چهار بخش اصلی شامل: جلب توجه اولیه در آغاز، بدنه سخنرانی، جمعبندی و یک دعوت به اقدام واضح است. برای آنکه با این روش طراحی سخنرانی بیشتر آشنا شوید مقاله سخنرانی خود را معماری کنید را مطالعه نمایید.
مخاطب در تمام انواع سخنرانیها جایگاه ویژهای دارد و به عنوان یکی از ارکان اصلی سخنرانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اما در سخنرانیهای سیاسی ویژگیهای مخاطب اهمیت دوچندان پیدا میکند، زیرا محبوبیت و قدرت یک سیاستمدار تا حد زیادی به حمایت و همراه طرفداران او وابسته است.
بنابراین مهمترین نکته برای موفقیت یک سیاستمدار این است که بتواند مخاطب اصلی و جامعه هدف خود را بیابد. افرادی از جامعه که افکار و دغدغههای آنها تا حدودی با اهداف و رسالت یک سیاستمدار همسو و هماهنگ باشد، میتوانند به طرفداران پروپاقرص شخصیتهای سیاسی تبدیل شوند.
چنین افرادی میتوانند به عنوان حامیان مردمی و رسانهای برای ترویج و تبلیغ فعالیتهای یک سیاستمدار تلاش نمایند. خودتان را بجای مخاطب بگذارید تا بدانید چه مشکلات، دغدغهها و آرزوهایی دارند و در سخنرانی خود درباره آنها به ارائه ایده و راهکار بپردازید.
مقاله چگونگی شناخت مخاطب در سخنرانی را هم بخوانید.
یکی از مهمترین دغدغههای تمام سخنرانیها حفظ میزان تمرکز و توجه مخاطب در طول سخنرانی است. در عصر جدید و با پیشرفت فناوریها و افزایش سرعت انجام کارها، حوصله و تمرکز انسانها رفتهرفته کاهش یافتهاست.
مخاطبان با هوشیاری تصمیم میگیرند که از محتواهای کوتاه و مختصر و با بیشترین میزان نتیجهبخشی استفاده نمایند. بنابراین اگر صحبتهای سخنران کوتاه و بهجا باشد، میتواند روی ذهن مخاطب تاثیر بگذارد.
هنگام پیکربندی محتوای سخنرانی باید به این موضوع دقت ویژهای داشته باشید. برخی از سخنرانان برای آنکه بتوانند محتوای زیاد و مطالب گوناگون را در سخنرانی خود جای دهند، مجبور هستند با سرعت زیادی صحبت کنند.
از آنجایی که سرعت انتقال سخنان، تاثیر مستقیمی بر انتقال مفهوم و پیام سخنرانی دارد، بهتراست تا میتوانید متن سخنرانی را کوتاه، اما غنی بنویسید، تا بتوانید شمردهتر و با آرامش صحبت کنید.
هیلاری کلینتون در سخنرانیهای انتخابی خود در سال ۲۰۱۶ ، از این ویژگی به زیبایی استفاده مینمود.
سخنرانیهای او علاوه بر آنکه بسیار خلاصه و کوتاه بود، در عین حال تمام و کمال سرشار از واژه های مثبت و امیدوارکننده بود. او از این واژهها در جهت متحد کردن مردم با دولت آمریکا استفاده میکرد:
می خواهم بدانید که صدایتان شنیده شدهاست. کشور ما به ایده، شوق و انرژی نیاز دارد و این تنها راه ما برای عملی کردن پروژههایی است که باعث پیشرفت میشوند. با ما در رایگیری شرکت کنید تا این مهم تحقق یابد.
پس نکات اصلی و مهم را بدون پرداختن به حاشیه و مقدمههای اضافی بیان کنید. بطوریکه کوتاه بودن سخنرانی باعث نشود بخشی از مطالب ناگفته بماند و مخاطب گیج و سردرگم شود.
با توجه به آنکه قرار است در یک سخنرانی انتخاباتی، کوتاه و موجز صحبت کنید، از کلیگویی بپرهیزید. دقیق و واضح برای مخاطب شرح دهید از سخنرانی شما چه چیزی به دست میآورد. پیشنهادها و روشهای خود را بدون لفافهپیچی مطرح کنید.
همچنین از لحنی استفاده نمایید که همه اقشار مخاطب متوجه حرفهای شما بشوند؛ یعنی اصلا از عبارتها و واژههای تخصصی و سیاسی استفاده نکنید. حتی اگر در حال صحبتکردن درباره مهمترین مسئله سیاسی روز جهان هستید، هیچ چیز گنگ و مبهمی نباید در سخنرانی شما دیده شود.
همه چیز تا حد امکان باید معمولی، جذاب و قابل درک بنظر برسد. زیرا ساده صحبتکردن باعث ایجاد اعتماد و امنیت متقابل در سخنرانیهای سیاسی میشود.
مقاله سخنرانی خود را معماری کنید را هم بخوانید!
میتوان گفت بروز اتفاقات پیشبینی نشده و بحرانها بخش جداییناپذیر تمام سخنرانیها هستند. اما در یک سخنرانی سیاسی، به دلیل اینکه معمولا با افراد با طرز فکر و جریانهای متعددی روبرو هستید احتمال بروز برخی اتفاقات پیشبینی نشده بیشتر است.
اعتراضهای مخاطبان، نقد شدید یکی از حضار، مخالفت دستهای از شنوندگان، پرسش چالشبرانگیز مجری و حتی اعتراضات رقبا، همگی میتواند روند عادی و طبیعی یک سخنرانی سیاسی را درهم بشکند.
بنابراین جلوگیری از بروز بحران تقریبا امری اجتنابناپذیر است. تنها کاری که به عنوان یک سخنران حرفهای در این زمینه میتوانید انجام دهید این است که در قدم اول بحرانها را شناسایی کنید.
شما میتوانید با توجه به تجربیات خود و با توجه به سخنرانیهای سیاستمداران دیگر که دیدهاید، برخی از بحران ها و اتفاق های غیر منتظره را حدس بزنید.
حتی میتوانید یک فهرست از اتفاق هایی که ممکن است بصورت پیشبینی نشده در سخنرانی شما رخ دهد را تهیه کنید. سپس تلاش کنید، یک راهکار منطقی و البته خلاقانه برای هر یک بیابید.
در قدم دوم با تکرار و تمرین باید بتوانید خونسردی خود را در هنگام بروز اعتراضات و اتفاقاهای پیشبینی نشده حفظ نمایید تا بتوانید بهترین تصمیم را گرفته و منطقیترین واکنش را نشان دهید.
برخورد باراک اوباما با مخالفانش در این زمینه مثالزدنی است. جالب است رفتاری که او در برابر بحران، در سخنرانیهای مختلف، متفاوت بود و با هر نوع مخالفتی با یک شیوه منحصربهفرد برخورد میکرد.
اگر میخواهید بحرانهای سخنرانی را با موفقیت پست سر بگذارید، مقاله جامع مدیریت بحران و اتفاق های غیر منتظره در سخنرانی را مطالعه نمایید.
سخنرانان سیاسی از تمام ظرفیتهای کلامی و غیرکلامی خود برای تاثیرگذاری روی مخاطب استفاده میکنند. استفاده از مهارتهای غیرکلامی و زبان بدن، شامل ارتباط چشمی، لبخند و نحوه حرکات سر و دستها است.
استفاده موقع و بهجا از زبان بدن رمز موفقیت یک سخنرانی سیاسی به شمار میرود زیرا مخاطبان معمولا صحبت افرادی را میپسندند که برایشان خوشایند و محبوب باشند.
بنابراین در قدم اول همواره لبخند به لب داشته باشید، لبخند هم چهره شما را زیباتر نشان میدهد و هم اینکه به مخاطبان این پیام را میدهد که شما کاملا به خودتان مسلط هستید و اضطراب ندارید.
از طرفی مخاطبان با دیدن لبخند شما بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند و برای شنیدن حرفهایتان اشتیاق بیشتری خواهند داشت. همچنین لبخندزدن تا حد زیادی اضطراب و استرس لحظات آغازین سخنرانی را کاهش میدهد.
حتما با مخاطبان خود ارتباط چشمی برقرار کنید؛ یعنی سعی کنید تا حد امکان در طول سخنرانی خود به تکتک آنها نگاه کنید و نگاه خود را بین همه بطور مساوی تقسیم کنید و فقط به یک گوشه سالن یا یک شخص خاص نگاه نکنید.
در طول سخنرانی دستها را رها بگذارید تا براحتی حرکت کنند و از به هم فشردن و یا گره گردن دستها در یکدیگر خودداری کنید. نکات جالبی درباره زبان بدن، از نحوه ایستادن و راهرفتن گرفته تا حتی انواع پوشش را میتوانید در مقاله چگونه از زبان بدن در سخنرانی استفاده کنیم، را بخوانید.
مهمترین اصل در یک سخنرانی سیاسی موفق، متقاعدسازی مخاطب است. از دیدگاه ارسطو برای تاثیرگذاری و متقاعدسازی دیگران باید به سه مولفه توجه ویژه داشت و تمام صحبتهای خود را براساس این سه مولفه احساس، منطق و عرف مورد بحث قرار میداد.
متقاعدسازی یکی از مهمترین مهارتهای ارتباطی است که در مذاکره، ارتباطات و فروش نیز کاربرد دارد.
هنگام پیکربندی محتوای سخنرانی و یا زمان نوشتن متن سخنرانی، همواره باید این سوال را از خود بپرسد که صحبتهای شما قرار است چه نفعی به مخاطبان برساند. سپس فکر کنید چگونه این مزیت را به مخاطب انتقال دهید تا آنها را متقاعد کنید که صحبتهای شما واقعا به نفع آنان است.
در واقع باید هدف سخنرانی خود را برای آنها بیان کنید. با بیان هدف، شما «چرایی» کار خود را شرح میدهید. دانستن چرایی کار، نصف راه را روشن میکند. زمانی که هر دو طرف یک گفتگو، چرایی ارتباط را بدانند، با «چگونگی» آن هم کنار خواهند آمد و مسیر متقاعدسازی راحتتر شکل میگیرد.
برای توضیح چگونگی در سخنرانی خود میتوانید، وجوه اشتراک مختلفی را با مخاطب یافته و درباره آنها صحبت کنید. بهترین راه ایجاد حس همدلی از طریق متقاعدسازی یافتن وجه مشترک بین دو طرف گفتگو است.
هر چه وجه اشتراکها بیشتر باشد، حس اطمینان و راحتی بیشتری بین طرفین برقرار میشود و متقاعدسازی بهتر و راحتتر صورت میگیرد.
در صورتی که احساس اطمینان و اعتماد بین سخنران و مخاطبان نباشد، مغز مخاطب احساس نگرانی داشته و همواره در طول سخنرانی به جای آنکه به متقاعدشدن توجه کند، در جستجوی امنیت است! اثر هالهای نیز تاثیر زیادی در متقاعدسازی مخاطبان دارد.
خطای هاله ای و یا اثر هاله ای در واقع یک اشتباه ذهنی انسان است که منجر به برداشتها و قضاوتهای متفاوتی از افراد میشود.
بر مبنای این خطای شناختی، ذهن مخاطب تنها با در نظر گرفتن یک مولفه یا یک ویژگی بارز سخنران، در مورد او قضاوت میکند. در واقع بارزترین ویژگی سخنران را به عنوان معیاری برای توصیف سایر ویژگیها و خصوصیات او در نظر میگیرد.
معمولا اثر هاله ای در اولین برداشتها از روی ظاهر، اخلاق، زیبایی، پوشش و رفتار افراد صورت میگیرد. به عنوان مثال هنگامیکه برای اولین بار فردی را میبینید که پوشش مرتب و آراستهای دارد، سبب میشود که ذهن این تمیزی را به دیگر ویژگیهای فرد تعمیم دهد.
مثلا به نظر برسد که این فرد، با اعتماد، صادق و مهربان نیز هست و به این صورت، اعتماد شکل میگیرد.
مقاله چهار کلید برای متقاعدسازی بهتر را هم مطالعه کنید!
تکرار یکی از تکنیکهای فن بیان است که در سخنرانی سیاسی بسیار اهمیت دارد. تکرار اصولی در گفتار میتواند توجه و تمرکز مخاطب را به دنبال داشته باشد.
این تکنیک، به قدری قدرتمند است که معمولا سخنرانهای سیاسی به ویژه در زمان تبلیغات انتخاباتی، به کرّات از آن استفاده میکنند. هنگامی که یک مطلب را مکرراً بیان میکنید، باعث میشوید تا آن موضوع راحتتر به حافظه مخاطب سپرده شود.
همچون ضرباتی که بهطور مکرر بر روی میخ وارد میشوند و میخ را در محل خود محکم میکنند!
در تکنیک تکرار، بسیار مهم است که واژهها کاملاً هدفمند انتخاب شوند و از تکرار جملات کلیشهای و شعاری مشابه اصلا استفاده نشود. با به کار بردن کمی خلاقیت میتوان عبارت یا جملهای را برای تکرار انتخاب کنید که علاوه بر بدیع بودن، بتوانند هدف و پیام اصلی سخنرانی را به مخاطب ارائه کند.
این عبارت تاثیرگذار حتی به مرور میتواند به نماد همه سخنرانیهای شما تبدیل شود!
انواع روشهای تکنیک تکرار را در مقاله هشت تکنیک اساسی فن بیان شرح داده شدهاست.
صحبتکردن پشت سرهم و بدون مکث، هم سخنران و هم مخاطبان را خسته میکند. در سخنرانیهای سیاسی بهتر است حداکثر بعد از هر سه جملهای که بیان میکنید، مکثی کوتاه داشته باشید تا مخاطبان بتوانند جملات بیان شده را به خوبی درک و تجزیه و تحلیل کنند.
البته اگر در حال گفتن مطالب مهمی هستید میتوانید فاصله مکثها را کوتاهتر کنید و مثلا بعد از هر دو یا یک جمله مکث کنید. مدت زمان مکث به لحن گفتار و سرعت صحبتکردن شما بستگی دارد اما بطور کلی میتوان گفت طول هر مکث میتواند به اندازه مدت زمان ادای ۴ الی ۸ واژه باشد.
استفاده از این مکث در گفتار، به مخاطبان کمک میکند مطلب را به راحتی درک کنند و در نتیجه آنها از کلام شما خسته نخواهند شد.
انواع روشهای تکنیک مکث را در مقاله هشت تکنیک اساسی فن بیان شرح داده شدهاست.
روش سخنرانی اشتباه اکثر سیاستمداران باعث ایجاد تصورهای اشتباه و نادرست در ذهن اغلب مخاطبان شدهاست. بطوری که بیشتر مردم تصور میکنند، سیاستمدارها بیشتر شعار میدهند تا حقیقت را بگویند!
اگر سخنرانان سیاسی صداقت کلام داشته باشند و صحبتهای آنان از پیش فکر شده باشد، به تدریج میتوانند چنین ذهنیتهایی را در مخاطبان کمرنگ نمایند. بخش مهمی که یک سخنران سیاسی باید پیش از نوشتن متن سخنرانی خود مدنظر قرار دهد، توجه به حیطه اختیارات خود در زمان حال و آینده است.
با شناخت و آگاهی نسبت به این حوزه، میتوانید وعدهها و قولهایی را بدهید که پایه و اساس دارند و جنبه شعاری و غیرحقیقی ندارند. دروغ، یک اشتباه مهلک در سخنرانی سیاسی است!
هنگامی که قرار است در جایگاه یک سخنران سیاسی قرار بگیرید و بخشی از دانستهها و دستاوردهای خود را در اختیار انسانهای دیگر قرار دهید، باید فقط راجع به چیزهایی صحبت کنید، که کاملا از صحت آنها اطمینان دارید و در حیطه اختیارت و دانش شما است.
قولی را بدهید که حتما قادر به انجام آن هستید. فردی را تایید کنید که واقعا مورد تایید شما است. از مطالبی استفاده کنید که پایه علمی و مستند دارد و دارای منابع معتبر است. زیرا در چنین مواقعی یک اشتباه از طرف شما باعث گمراهی جمع بزرگی خواهد شد!
ممکن است طی فرآیند سخنرانی سیاسی به سمتی بروید که بخواهید درباره کسی که در جمع حضور ندارد صحبت کنید و یا حتی نقل قولی را از او تعریف کنید. خیلی مراقب باشید در چنین مواقعی به دام غیبت نیوفتید! همچنین قضاوت در مورد شخصیت، رفتار و افکار دیگران را هنگام سخنرانی کنار بگذارید.
علاوه بر اینها؛ مراقب باشید در حین سخنرانی دیگران را تخریب نکنید! مثلا اگر شخصی در سخنرانی سوالی بیربط از شما پرسید، بدون آنکه شخصیت طرف مقابل را خراب کنید صرفا به نوع سوالش انتقاد کنید.
مقاله پرهیز از هشت اشتباه رایج در سخنرانی را هم بخوانید
امکان دارد شما را به مراسمی به عنوان مهمان ویژه دعوت کنند و ناگهان بدون هماهنگی قبل از شما بخواهند که چند دقیقهای برای حضار در آن جمع صحبت کنید! قرار گرفتن در چنین شرایطی باعث ایجاد اضطراب و استرس زیادی در سخنران میشود که مطمئنا صحبتها و سخنرانی او را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
بهترین راه حل برای جلوگیری از غافلگیر شدن این است که از قبل خود را برای مواجهه با چنین شرایطی آماده نمایید. مهارت سخنرانی بداهه مهارتی است که سخنران را در هر شرایطی در جایگاه یک سخنران حرفهای قرار میدهد و اضطراب و ترس ناشی از غافلگیری را تا حد زیادی میکاهد.
برای تسلط بر مهارت سخنرانی بداهه کافیست همیشه یک یا چند سخنرانی کوتاه تمرین شده همراه خود د اشته باشید.
حتی میتوانید لیستی از موقعیتهای بداهه یا لیستی از مطالب مفید برای سخنرانی بداهه برای خودتان تهیه نمایید تا در موقعیتهای مشابه از آنها کمک بگیرید.
به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید؟ مقاله چگونه مهارت سخنرانی بداهه را کسب کنید را از دست ندهید.
یکی از روشهای جلب توجه و تاثیرگذاری روی مخاطب ایجاد حس همدلی و صمیمت با آنها است. با وجود آنکه صمیمیت و همدلی با مخاطب، یکی از ویژگیهای سخنران حرفهای به شمار میرود.
اما در یک سخنرانی سیاسی همدلی و صمیمت باید توام با اقتدار و کمی جدیت باشد. معمولا سخنرانی که خشک و رسمی صحبت میکند شانس کمتری برای تاثیرگذاری در مخاطب دارد و اثربخشی کلام سخنران ارتباط مستقیمی با میزان مقبولیت او در میان دیگران دارد.
اما هنر یک سخنران سیاسی این است که بتواند در میان همدلی و اقتدار جانب اعتدال را رعایت کند. یادتان باشد احساسات شما فقط تا حدی اجازه بروز دارند که از میزان جدیت و اقتدار شما کاسته نشود.
به عنوان نمونه هیلاری کلینتون همواره با لحنی نرم و صمیمی سخنرانی میکند، اما این باعث نمیشد سخنرانیهای او به یک گفتوگو دوستانه تبدیل شود!
سعی کنید با توجه به شناختی که از مخاطبان به دست آوردهاید، با آنها ارتباط نزدیک و دوستانه برقرار کنید. مثلا از تجربیات مشترک صحبت کنید، درباره دغدغههای آنها مطلبی بگویید و یا حتی با یک شوخی یا لطیفه آنها را بخندانید.
بزرگنمایی در هر زمینهای مخرب است مخصوصا به هنگام سخنرانی سیاسی میتواند تبعات جبران ناپذیری را برای سخنران بر جای بگذارد. برخی از سخنرانان سیاسی گمان میکنند با ارائه آمار زیاد، مطالب بیشتر، اطلاعات پیچیدهتر و ذکر جزئیات میتوانند مخاطب را تحت تاثیر قرار دهند.
در صورتی که با چنین سخنرانیهایی فقط ذهن مخاطب را خسته و از موضوع اصلی دور میکنند. بزرگنمایی؛ یک اشتباه رایج در سخنرانی است که میتواند حتی در عکسالعمل شما نسبت به یک رفتار ساده نیز تاثیرگذار باشد.
مثلا اینکه از مخاطبان بخاطر حضورشان مرتب تشکر کنید، یا بخاطر گرفتگی صدایتان مدام از حضار عذرخواهی کنید. یا اینکه اگر مرتکب اشتباههای کلامی شدید، با سرزنش کردن خودتان توجه و حس دلسوزی آنها را جلب کنید!
اشتباه کردن به خودی خود برای انسان زیاد وحشتناک نیست، مهمترین اقدام این است که اشتباهها را از قبل شناسایی کرده و تا حد امکان سعی نمایید از ارتکاب به آنها خودداری نمایید.
تمرین و آموزش مداوم، یکی از ویژگیهای سخنران حرفه ای است. برخی گمان میکنند سخنرانی یک ویژگی ذاتی است، در صورتی که سخنرانی یک مهارت کاملا اکتسابی است و مانند تمام مهارتهای دیگر نیاز به تکرار و تمرین فراوان دارد.
البته برخی از ویژگیهای ذاتی و ذهنی افراد میتواند کیفیت و کمیت این تمرینها را کاهش و یا افزایش دهد.
در هر صورت تمام سخنرانان حرفهای جهان، زمان زیادی را برای تمرینکردن وقت صرف کردهاند. این تمرینها صرفا محدود به روشهای ارائه سخنرانی نمیشود.
هر سخنران باید در کنار مهارت سخنرانی، مهارتهای زیادی را بیاموزد از تقویت حافظه و تمرکز گرفته تا رفع خجولی و صحبت کردن بدون لهجه و… همگی ابزارهایی هستند که یک سخنران حرفهای به آنها نیاز دارد.
تمرینهای اصلی سخنرانی شامل سخنرانی مقابل دوربین و آینه، سخنرانی برای صندلیهای خالی و یا ضبط کردن صدا و تصویر سخنرانی است. در مقاله تمرینهای سخنرانی؛ یک قدم تا سخنران شدن همه جزییات را درباره این تمرینها میخوانید.
شهرت و محبوبیت بیشتر در دنیای سیاست، نیاز به تلاش، پشتکار و کسب مهارت دارد. مهارت سخنرانی کمک میکند تا هر سیاستمداری بتواند خودش را بهتر به دیگران معرفی کند و افراد بیشتری را به جمع حامیان خود اضافه کند.